Comet.

Vores siameser Dværg Vædder, som vi hentede på Europaudstillingen i Tyskland.

Lille Rex otter

Søren tjekker et par meget nysgerrige otter, der skal med på udstilling

CoPilote

Sort kappetegnet Lille Rex

December 2012 hos Klaken Kaniner

Jeg avler kaniner under navnet Klaken Kaniner. Jeg bor på en lille gård i Herfølge med mand og 3 børn. Jeg har haft kaniner i det meste af mit liv, men er blevet mere seriøst de sidste 3 år, efter at jeg er flyttet på landet og har mere plads. Så meget plads at der pt. er 80 avlsdyr, 10 ungdyr, 4 kælekaniner, 10 unger og 16 salgskaniner i stalden. Omkring 120 kaniner i alt.

I stalden har vi 4 racer. Lille Rex, Løvehoveder, Dværgvædder og Hermelin. For tiden er vi nok mest ambitioner med vores Lille Rex, hvor niveauet er meget højt og vores Hermeliner i hollændertegning. Et projekt i den modsatte ende. Hvor vores Lille Rex gerne som minimum skal have 94 points ved en udstilling og gerne 95, så er vi glade bare en Hermelin i hollændertegning får 92 points.

I de kommende numre af Tidsskrift for Kaninavl kan I følge livet på vores gård med vores mange kaniner.

Her ved indgangen til 2013 har vi et par fromme ønsker til vores avl for 2013. Vi ønsker os, at få udvidet vores stald, så vores kaniner får mere plads. Vi overvejer at starte op med kaninpension, men skal først sikre, at vi kan tilbyde evt. pensionsdyr gode vilkår, og at vi har styr på den lovgivning, der er på området og kan leve op til det. Og endelig håber vi, at 2013 bliver året, hvor vi bliver lidt klogere på kaniners reproduktion. Jeg synes stadig, at jeg har for mange hunner, der ikke vil parres, går tomme eller får døde unger, og jeg har ikke helt knækket koden til at lykkes lidt bedre på det område. Så har jeg tiden, skal jeg i gang med at læse lidt på det område. Fik faktisk købt en tysk bog om emnet på Europaudstillingen i december, som forhåbentlig kan kaste lidt lys over. Bogen er skrevet at dyrlæger og forskere på området, og der er massere henvisninger til videnskabelige undersøgelser, så det er lige noget for mig.

December i vores stald har ellers budt på en del parringer, da hunnerne for en gang skyld var villige. Tilfældigvis var det samtidig fuldmåne, og jeg mener, at der er en sammenhæng. Men pt. er det en fuldstændig uvidenskabelig iagttagelse. Faktum er dog, at en del hunner blev parret, og at vi går og venter på ungerne i disse dage. Pt. er det blevet til 2 kuld Lille Rex, et kuld Løvehoveder, og en enkelt Dværgvædderunge. Hyggeligt igen at få lidt småkravl i stalden, efter 2 måneders stilstand. Måneden er ellers ikke helt forløbet, som jeg håbede i stalden, da vi de seneste dage er løbet ind i nogen diarre. Omkring 15 kaniner har dårlig mave, og det er desværre for mange til, at jeg kan isolere dem. Men jeg er heller ikke helt sikker på at det smitter, da de syge kaniner sidder spredt, stort set er blevet syge samtidig, og der de sidste par dage ikke er blevet flere syge. Jeg har lidt mistanke til gulerødder der har været frosne. I hvert tilfælde er der sendt et par gødningsprøver til analyse. Så må vi se, hvad de viser.

Ellers var vi til Europaudstillingen i Leipzig. Den har jeg skrevet om i sidste nummer af bladet, så ikke så meget nyt derfra, andet end at jeg mødtes med nogle østrigske avlere, som jeg kender gennem avlen af Lille Rex. De får lavet DNA analyser af nogle af deres kaniner for at se genkoden. Måske det kunne inspirere nogle af jer avlere, som går meget op i farvegenerne. På den måde ved de fuldstændig, hvad den enkelte kanin indeholder. Så vidt jeg forstod, var det faktisk heller ikke så dyrt endda. Et par hundrede kroner. Så lad dette være en inspiration til jer. Jeg kunne måske selv finde på det på et tidspunkt, men pt. er det ikke aktuelt.

På udstillingen fik vi 6 siameser Dværgvædder med hjem samt to japaner Dværgvædder. Siameserne skulle være vores anden farve i Dværgvædder. Så for 2013 har vi nu bare et ønske om at supplere med en ny farve i Løbehoved, hvor vi pt. bare har hvid blåøjet. Vildtgul, rhon eller brun zobel står på ønskelisten. Meeeen de er ikke sådan lige at få fat i. Til gengæld ryger Lille Rex i hvid rødøjet og sort kappetegnet samt sorte Dværgvæddere.

 

December bød på en enkelt udstilling nemlig Sjællandsmesterskabet. Det gik fint med vores Lille Rex ikke mindst de sorte, hvor vi har en stribe gode ungdyr, så det bliver sjovt at følge dem. Vi er samtidig ved at skulle udvælge til Landsudstillingen, hvor det primært bliver Lille Rex, der kommer med. Regner med sorte, castor, chinchilla, otter, white og dalmatiner. Et par af dem er mest for at promovere racen, også et par importeret selv, om jeg til landsudstillingen helst har hjemmeavlede dyr med. De nye siameser Dværgvæddere kommer nok ikke med, da vi ikke selv har avlet dem, og ikke helt tror, at de er så gode igen. Ville gerne have dem med på kaninbedømmelsen i Hillerød her i begyndelsen af året, men p.gr. diarren i stalden, er det nok ikke en god ide, at møde op til den bedømmelse. Med på Sjællandsudstillingen var også CoPilote, en ung japaner Dværgvædder han, der ikke helt har lært at opfører sig ordenligt.  Han pisker rundt i buret og er ikke alt for venlig. Normalt bliver den slags kaniner ikke længe i stalden, men da jeg mangler nyt blod i den farve, havde vi besluttet os til at få et kuld på ham og beholde et par af ungerne.  Det var dog med noget bange anelser, at jeg tog ham med på udstilling. For kunne han finde på, at bide tilbæreren eller løbe sin vej for dommerbordet? Tilsyneladende opførte han sig ordentligt, for han blev hverken disket eller var løbet væk, så det er nok gået ok. I hvert tilfælde indtil jeg tog ham ud af buret på udstillingen. Hvor en anden avler tørt bemærkede, at han nok skulle hjem i suppegryden. Jeg var tilbøjelig til at give ham ret. Men CoPilote er ikke en normal kanin. Han er faktisk ikke helt til at blive klog på, så da vi kom hjem, kom han ikke i suppegryden, men fik en hel hestebox for sig selv. Det har så hjulpet gevaldigt på hans humør, i hvert tilfælde kommer han hen, og vil rigtig gerne snakke og er mildheden selv. Måske lider han bare af klaustrofobi og kedsomhed i et almindelig kaninbur, så vi må se.