Rustfri skål

Rustfri skål

AB skåle

Små skåle af plast

Fuglefoderskål

Jokerskåle

Plastskål, der kan fyldes udefra

Plastskål

Plastflaske med drikkeskål

Drikkeflaske

Den rigtige foder- drikkeskål?

Skrevet af Maria Gullestrup, Klaken Kaniner

Der findes et utal af forskellige foderskåle og drikkeflasker. Nogle skåle kan skrues fast på buret, andre står løst. Skålene er ofte af stål, plast eller keramik. Jeg har prøvet et utal. Ingen er optimale, men nogle er bedre end andre.

Skåle, der hænger på burets net

Skåle, der hænger på burets net, kan enten skrues fast med et beslag eller hænge i en krog.

Skålen sider ofte fast i en ring, der er skruet fast med et beslag på ydersiden af buret.

En tredje type skål, der sidder i burets net, er skåle, der går gennem nettet, så en del er uden for nettet og en del inden for. På den måde kan man fodre kaninen udefra, uden at man behøver at åbne buret. Hvilke skåle, der er bedst til at hæge på burets net afhænger ofte af, hvilken type net, der er anvendt i buret.

Rustfrie skåle.

Vi har en del metalskåle i vores stald. Skålene sidder i en ring, der er skruet fast til nettet med et beslag. Fordelen ved disse skåle, er at de passer til forskellig slags net. Det er let at banke is ud af skålen i frostvejr, uden at skålen går i stykker, og kaninen ikke bider dem i stykker.

Ulempen er at skålene ikke altid bliver siddende, hvor de skal. Er kaninen bare en smule foretagsom, kan den sagtens tage skåle ud af bøjlen og smide rundt med den i buret. Mine unge kaniner kan også godt finde på at lege hulahopring eller agilitykanin med ringene, og hoppe frem og til bage i ringene.

Med sådanne kaniner skal man være lidt forsigtig, når man åbner lågen, hvor skålen hænger fast, for ikke at få hevet kaninen med ud, hvis den har hoved og krop gennem ringen. En anden ulempe med disse skåle er at skåle eller ringe, nogle gange er lidt forskellig størrelse. Det gør det til lidt af et puslespil, når man skal finde ud af, hvilken skål, der passer til hvilken ring, når man har haft dem inde og blive vasket. En tredje ulempe er, at det kun er skålen, der er lavet fa rustfrit stål. Ring, beslag og skruer er ikke, så de ruster, hvilket ikke er så kønt at se på. Det gør det også vanskeligt, at skrue ringen af, når skruen er rusten. Sidste og fjerde ulempe er, at det beslag, der sidder ved skruen på burets yderside har en tendens til at skære nettet i stykker, hvis nettet er tyndt. Dette kan dog afhjælpes ved at vende beslaget opad. Trods flere ulemper er det dog vores anden foretrukne skål, fordi den kan anvendes på mange forskellige nettyper.

Metalringe findes også med en krog på, der kan hænges på buret og passer til flere forskellige netstørrelser. Årsagen til at jeg ikke bruger dem, er at jeg synes, at krogene er svære at få til at sidde fast på mange af lågerne.

Plastskåle

AB skåle

De såkaldte AB vand- og foderskåle, er plastskåle, der kan skrues fast på buret, og kan tilpasses forskellige nettyper. Jeg har et par enkelte af dem, men bruger dem ikke så meget. Jeg synes, at skålene er for store til de små kaninracer, og at skålen kommer til at hænge for højt oppe. Skålene sidder ret godt fast, hvilket er en fordel, da kaninerne ikke så let hiver dem ud, men til gengæld er det så også lidt svært selv at få dem ud, når der er behov for det.

De tynde trådtyper går ofte i stykker med disse skåle, da de er for tunge med foder og vand i, og fordi kaninerne sætter forpoterne på dem, for at nå foderet, og derved lægger yderlige vægt på dem. Skålene er lavet af hårdt plast, og det er mit indtryk, at kaninerne bider minder i dem end andre skåle af plast. Mine holder i hvert tilfælde fint.

Små skåle af plast

En anden type plastskåle, der kan fastgøres til nettet er de meget billige små plastskåle. De kan købes for omkring 5 kr. og kan være gode at have i reserve, hvis man lige står og mangler en skål. De er lette at sætte fast i nettet, men passer ikke til alle nettyper. Kaninerne har dog også let ved at piller dem af nettet og smider rundt med dem i buret. Den største ulempe er imidlertid, at en del kaniner gerne æder skålen, eller bider den i stykker, så den efter kort tid er uanvendelig. Samtidig er den ikke så god i frostvejr, da plastikken bliver så hård, at den knækker, når man forsøger at banke is ud af den. En del udstillere bruger dog disse skåle til udstillinger, fordi de er billige at anskaffe som ekstraskåle og lette at sætte i udstillingsburene.

Fuglefoderskåle

Jeg købte engang et par fuglefoderskåle i Brugsen, da jeg var kommet til en udstilling uden vandskåle, og meget hurtigt skulle have købt nogle skåle i en meget lille by på landet. Jeg fandt nogle skåle af hårdt plast, med en metalbøjle på. Den store fordel ved disse skåle, er at de stort set passer til alle nettyper, og plastikken er så hård, at kaninerne ikke bider den i stykker. Det er også en fordel at metalbøjlen kan bøjes, så kaninen ikke piller skålen af buret. Ulempen er, at de går i stykker, hvis man forsøger at banke is ud af dem. Jeg har et par stykker, som jeg kan bruge, til nettyper, hvor intet andet passer.

Jokerskåle

Jokerskålene er nok den type skål, som flest avlere bruger. De er relativt billige, de er lette at sætte fast på trådnettet, men passer dog ikke til alle nettyper. Nogle kaniner piller skålene af og smider rundt med dem, men det kan afhjælpes med en ekstra indkøbt fjeder, der også kan bruges til andre typer skåle. Jeg kan godt lide prisen, og størrelsen på skålen, lige som den er god til vand i frostvejr. Isen kan let bankes ud af skålen, om end jeg ofte bruger den metode, at skifte skålen ud med en ny, og så tage skålene med frossent vand ind i varmen og tø dem op i en spand varmt vand. Så er de tøet op til næste dag og kan byttes ud med de nu nye frosne skåle. Det kræver dog, at man har pænt mange af dem. Kaninerne bider også en smugle i disse skåle, men ikke nær så meget som i de små plastikskåle. Endelig er de lette at stable, hvorfor de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

At fodre udefra

Der findes også forskellige skåle, hvor man kan fodre kaninerne ude fra, men de kræver alle, at man klipper hul i trådnettet, og så skal man være temmelig sikker på, at de sidder, hvor man vil ha’ dem, så man ikke ender med et dumt hul i nettet, hvis man ikke længere vil bruge dem. Når man har mange kaniner, som jeg, er det smart at kunne fodre udefra, fordi det går hurtigt. Men gør man det, er min erfaring, at man mister følingen med sine dyr. Jeg har brug for at komme ind i buret til hver eneste kanin hver dag. Derfor foretrækker jeg skåle inde i buret.

Jeg har prøvet to typer skåle, hvor man kan fodre udefra. Plastikskåle, som jeg synes er for store og dybe til mine små kaniner. Resultatet er at de sætter poterne på skålen, og tynger den ned, hvilket ødelægger nettet i de bure med tyndt net. Ulempe er det også, at kaninerne bider skålene i stykker.

Så har jeg prøvet en ret lille metalskål, der let fyldes op udefra. Problemet med denne skål, er at foderet let sættes sig fast, hvis man fodrer med strukturfoder. Så den blev meget hurtigt taget ud af brug igen.

Foderskåle i bunden af buret

Plastskåle, der står løst bliver lettere smidt rundt i buret af kaninen. Keramikskåle, eller urtepotteskjulere er ikke så lette for kaninerne at smide rundt med, men de har en tendens til at samle fugt og gamle foderrester under skålen. Det kan bevirke, at der kommer mug og bakterier under skålen. Hvilket særligt kan være et problem for ungers sarte maver. Plastskåle samler ikke så let bakterier under sig, da de sjældent står fast det samme sted, fordi kaninen smider rundt med dem. Problemet med dem er blot, at foderet ikke altid bliver i skålen, men ender alle mulige andre steder, når kaninen smider rundt med den. Netop af den årsag anbefaler min dyrlæge, Bjarne Rasmussen skåle fastgjort til nettet. Løse skåle har også den ulempe, at de let forsvinder i halmen, så man skal lede efter dem, eller de risikere at komme med ud, når man muger buret og så ender på møddingen. Jeg er dog begyndt at bruge nogle store keramikskåle til hunner med unger, da jeg synes, at det er svært at få skåle, der er store nok til at hænge på buret, uden at de bliver så tunge, at de tynger nettet ned. Bjarne er dog ikke begejstret for denne løsning, slet ikke med vand, da det let bliver beskidt.

En plastikskål fra køkkenet er det dårligste alternativ. Den bliver næppe hvor den er sat, fordi kaninen smider rundt med den og for øvrigt gnaver i plastikken. Omvendt sker det, at jeg anvender en sådanne, hvis jeg står og mangler. Jeg har også til tider købt en bunke plastskåle i et en discountbutik for at have i nødstilfælde, men det er bestemt ikke at foretrække.

Drikkeflasker

Drikkeflasker forhindrer halm, madrester og afføring i at forurene vandet. De findes i forskellige udgaver. Flasker, der fyldes nedefra, når man har skruet det nederste af, og flasker, der, hvor man kan lukke et låg op i toppen og hælde vand i uden, at skulle tage flasken af.

Jeg har prøvet forskellige flasker, men har droppet de fleste igen. Primært fordi kuglerne i tuden sætter sig fast, så kaninen ikke får vand. Har man mange kaniner, er det let at overse, at en enkelt kanin ikke kan få vand ud af flasken. Som regel kan jeg dog høre, når kuglerne i drikketuden har sat sig fast, når jeg kommer ind i min stald med 100 kaniner. For kaninerne sidder og sutter løs på flasken, for at få vand ud af den, uden held og det giver en klikkende lyd. Flaskens ventil kan også gå i stykker, så den står og drypper. Hvad enten det er det ene eller det andet, er det ikke hensigtsmæssigt. Risikoen for at de ikke kan få vand, har været tilstrækkeligt til, at jeg helt har droppet drikkeflaskerne og er gået over til at bruge Jokerskåle også til vand. Det er så til gengæld heller ikke en hel optimal løsning, for der er betydelig større risiko for, at der kommer halm eller afføring i vandet end ved drikkeflaskerne.

Jeg synes, at drikkeflaskerne, der fyldes for neden er besværlige at rengøre, da de kræver en flaskerenser. I frostvejr er de ubrugelige, fordi vandet fryser til is. En løsning kan være at have en ekstra drikkeflaske, med ikkefrossent vand, at skifte med. Nogle forsøger sig med et betræk til flasken, der også kan fås i en del dyrebutikker, men jeg har ingen erfaring med, om det reelt virker. Om sommeren opstår der et andet problem. Hvis flasken hænger i direkte sol, dannes der lettere alger på indersiden af flasken.

Nogle af flaskerne har små metalbøjler til at fastholde dem på nettet. Disse har det med at forsvinde. Det kan derfor være en fordel at købe drikkeflasker med plastholdere, der skrues fast på nettet.

Drikkeflasker, der kan fyldes op i et hul fra oven er lette at fylde op, og får ikke blandet halm, foder og afføring i vandet som med drikkeflasken, med mindre der sidder en kanin i buret ovenover, der skubber halm m.m. ned oven på åbningen. Disse flasker er lidt svære at finde i handlen i Danmark og vil ofte skulle bestilles over nettet fra udlandet. Min erfaring er også at plastiklåget for oven knækker af, og at ventilen bliver utæt, så flaske drypper.

På det seneste har jeg investeret i 1,5 l. store drikkeflasker med en skål for neden frem for en ventil. Det ser ud til at blive et hit i min stald, til større kuld, som skal vandes 3 gange om dagen i Jokerskåle for, at kaninerne får tilstrækkeligt med vand. De store flasker holder 1 ½ dag for en Lille Rex eller Dværgvædder med 4-7 halvstore unger, og det er i hvert tilfælde en forbedring i forhold til at vande 3 gange dagligt. En anden fordel er den lille skål, der ikke sætter sig fast eller bliver utæt og som er så lille, at den ikke ser ud til at bliver særligt let forurenet med afføring og hø/halmrester. Men træerne vokser ikke ind i himmelen, og jeg har ikke fundet den perfekte løsning endnu. De seneste dages frost her i januar, har naturligvis bevirket at mine nye vandflasker er frosset til is.