Mad og drikke

Vand

Kaninen skal altid have adgang til rent drikkevand. Om vandet gives i en skål eller i en drikkeflaske er lidt en smagssag. Der er mange, der har spurgt mig om hvordan de kan være sikre på om deres kanin drikker. Dette er ret enkelt, hvis kaninen kaster sig over en skål med vand, får den ikke vand fra drikkeflasken. Vores erfaring er at langt de fleste kaniner kan finde ud af at drikke af en flaske, men flasken kan være stoppet eller kuglen i metalrøret kan have sat sig fast. Vær også opmærksom på om drikkeflasken drypper, så der bliver vådt i buret. Lyt og se når du fodre. Jeg kan som regel hører om der er en kanin, der mangler, når jeg kommer ud i stalden, for den prøver at sutte på flasken, fordi den er vant til at få vand, når jeg fodre. Sutter kaninen på flasken, når du kommer hen til buret, kan det være at den fortæller dig, at den ikke har vand.

Hø og halm

Kaninen skal altid have adgang til hø og halm. Hø, består af tørret græs, er vigtig for dens fordøjelse. Halm, som er stråene for kornet, er strøelse i buret, dette kan evt. suppleres med savsmuld, som suger fugt, men kan genere kaninens luftveje. Det er vigtigt at hø og halm er tørt og ikke muggent, når det lægges i buret.

Fuldfoder

Fuldfoder er foder, der er beregnet på at dække kaninens samlede behov for næringsstoffer.  Fuldfoder findes typisk i form af piller eller som strukturfoder.

Kaninens grundfoder kan bestå af kaninpiller eller forskellige foderblandinger. De fleste kaninpiller indeholder som regel alt, det kaninen ernæringsmæssigt har brug for. Jeg supplere dog som regel med noget andet, primært fordi jeg synes, at det må være kedeligt for kaninen, at spise de samme kaninpiller hele tiden. Jeg kan supplerer med hvalset havre, solsikkekerner, ærteflager, johannesbrød og ligenende.

Strukturfoder

Strukturfoder indeholder typisk korn, lucern, tørrede urter og grønt.

Grønt

Kaninen har godt at få grønt, men den har ikke godt af den ene dag at få meget og den næste dag intet, hellere lidt ofte end meget en sjælden gang imellem, det har dens mave ikke godt af. Find grønt i haven gerne mælkebøtter, vejbred, skvallerkål eller kål, broccoli o.lign.

Skvalderkål

Skvalderkål findes ofte som ukrudt i haven, men det er guf for kaninen.

Safler og solsikkekerner

Safler og solsikkekerner giver en glansfuld pels, men kaninen skal ikke have for mange, blot 10-15 stk.  af gangen, da den få kan dårlig mave og bliver for fede.